E-urheilu

Elektroninen urheilu. Videopelejä yksilösuorituksena tai joukkueena. Pelejä on useita erilaisia ja niiden mestaruudesta kilpaillaan omissa, jopa miljoonaluokan turnauksissa.

E-urheilun suosio on järisyttävä ja sanotaan että sen menestyskiito on vasta lähtökuopissa. Myös vedonlyöntisivut on hoksannut lajin suosion ja vuoden sisällä esportsiin on jo omia vedonlyöntibonuksia.

E-urheilu ei ole urheilua.

Oli tai ei, mutta kilpapelaamisen suosio on valtava ja siitä ollaan valmiita myös lyömään vetoa. Pelaaja- ja katsojamäärät, niistä puhutaan helposti miljoonissa ja suurimpien turnausten palkintopotit huitelee nekin jopa 7 numeroisissa lukemissa.

Suomikin on lajissa maailman huipulla.

Mikä tämä laji on oikein olevinaan? Tiivistimme oleellisen tälle sivulle:

  • Videopelien voittokulku
  • Suosituimmat videopelit pähkinänkuoressa
  • E-urheilu ja striimaus
  • Esports vedonlyönti
  • eSports Suomi

E-urheilun yleisö on jotain mistä moni muu laji vain haaveilee ja sama joukko on siirtymässä hiljalleen nyt myös vedonlyönnin puolelle. Kokosimme sivulle myös parhaat pelisivut eSportsin pelaamiseen.

Parhaat pelisivustot E-urheiluun – Syyskuu 2020

Videopelien voittokulku tähän päivään

E-urheilu ei suinkaan ole mikään uusi juttu. Lajin juuret on siellä noin 70-luvulla, kun videopeliautomaatit eli kulta-aikaa. Sitten tuli videopelikonsolit, SuperMario, Nintendo ja Sega. Näissä oli vauhtia ja seikkailuhenkeä, mutta SimCity muutti pelin hengen. Pelaajat hurmioitui nyt rakentelupelistä jossa annettiin vapaat kädet luoda oma kaupunki.

Minecraft.

Myydyimpiä pelejä videopelien kentällä ja nyt puhutaan miljoonista ja miljoonista pelaajamääristä. Minecraft on edelleen yksi katsotuimmista streamien kautta. Stream? Siitä lisää hetken päästä.

Väkivalta ja ammuntapelit.

Sanoja joihin väkisillä törmää videopeleistä puhuttaessa ja siemen tähän kylvettiin jo 90-luvun alussa. Doom peli julkaistiin ja tappelupelien suosio nousi omiin lukemiinsa. Pelaaminen siirtyi verkkoon ja yksi tunnetummista ammuntapeleistä sai alkunsa: Counter Strike.

Fortnite, League of Legends, Dota 2 ja World of Warcraft seurasi siinä perässä.

Tänä päivänä kyseisiä pelejä pelaa miljoonaluokan porukka eikä siinä ole edes kaikki suosituimmat videopelit nimettynä.

Sanotaan että videopelit koukuttaa.. Varmasti, mutta se myös yhdistää ison joukon intohimoisia pelaajia ja videopelien seuraajia. Se ihmismassa on nyt tänä päivänä kohderyhmä jonka huomion moni firma haluaa. Katsojamäärät on niin suuria, että suurimmat turnaukset on loppuunmyytyjä.

Esports – suosituimmat videopelit pähkinänkuoressa

E-urheilun sisällä on satoja eri lajeja (lue pelejä) joiden säännöt ja tekniikat eroavat huomattavasti toisistaan. Selkeimmät kategoriat ja tunnetuimmat videopelit lienee seuraavat;

Räiskintäpelit / Reaaliaikaiset strategiapelit / MOBA (multi online battle arena) / Battle royale / Ajopelit / Urheilupelit / Rytmi- ja tanssipelitDota 2 – Ilmainen ja kaikille avoin MOBA, jossa 2 viiden hengen joukkuetta taistelee vastakkain. Pelin voittaja on joukkue, joka onnistuu tuhoamaan vastustajan tukikohdan. Dota 2 ei ole ulkopuoliselle helpoin peli ymmärtää, mutta se on visuaalisesti erittäin näyttävä taideteos. Peli on tullut tutuksi myös The International – turnauksesta jonka pääpotti alan suurin – 25 miljoonaa.CS:GO – Taktinen ammuntapeli jossa 2 viiden hengen joukkuetta – terroristit ja erikoisjoukot. Pelissä pelataan 3 karttaa ja jokainen niistä sisältää 15 kierrosta. Tavoite on onnistua kierrosten aikana pelin sisäisissä tavoitteissa ja tappaa viholliset. Suomalainen ENCE oli pitkään tässä maailmanluokan kärjessä, mutta joukkuemuutos aiheutti notkahduksen. Vuonna 2020 HAVU Gaming on rynnimässä uhmalla kohti alan parhaimpia.League of Legends – Jokainen pelaaja on oma hahmo jolla on tietty pelityyli pelissä ja erilaisia kykyjä. Hahmot on alussa heikkoja, mutta kehittyy matkan varrella, ja tekee siten pelistä aivan erityisen sitouttavan. Peli pelataan 5 hengen joukkueissa toista joukkuetta vastakkain. Suomalainen ENCE laajentaa vuonna 2020 myös tälle kentälle.


Jokaisella pelillä on karkeasti sanottuna miljoonia pelaajia. Kuka tahansa voi aloittaa pelaamisen sillä aloittaminen on ilmaista. Kynnys on matala ja pelaaminen sosiaalista. Vaikka aloitat yksin olet aina osa joukkuetta tai peliporukkaa. Siitä syntyy eSportsin arvokkain valtti – yhteisö.

E-urheilu ja striimaus

Striimaus ja videopelaaminen on tänä päivänä kuin nippusiteillä kiinni videopelikulttuurissa. Pelejä ei siis pelkästään pelata vaan toisten pelaamista seurataan verkossa. Striimaaja kuvaa omaa pelaamista, yleensä livenä ja katsojat voi kommentoida ruudulla. Twitch on yksi suosituimmista striimauskanavista ja suosituimmat pelaajat tekee nykyään rahallisesti kovaa tiliä.

Turnaukset ja liigat luo videopelien ympärille kilpapelaamisen. Videopelit vaatii aivan erityistä taitoa, sinnikkyyttä ja strategista ajattelua, siksi huippupelaajien taidonnäytteitä seurataan samanalaisessa urheiluhuumassa kuin missä tahansa muussa lajissa. Kun perinteinen urheilu kärsii paikoitellen yleisökadosta on e-urheilu areenat loppuunmyytyjä. 

E-urheilu ja vedonlyönti

Urheilua tai ei, mutta esports on yksi nousevista lajeista vedonlyönnissä. Koronavirustilanne vain puskee lajia enemmän frontille, koska pelaaminen tapahtuu verkossa. Turnaukset on ehkä peruttuja, mutta kisat voidaan silti pelata – ja niistä lyödä vetoa.

  • Voit asettaa vetoja mm. koko ottelun voittajasta / 1. kartan voittajasta / 2. kartan voittajasta / turnauksen voittajasta..

Kuten missä tahansa vedonlyöntikohteessa on myös tämän lajin kohdalla hyvä tietää mm. taustat joukkueista, pelaajien taidoista ja vaihdoksista joukkueen sisällä, strategiasta pelissä jne.

E-urheiluun alkaa olla aika hyvin myös erilaisia kampanjoita: korotettuja kertoimia, voiton tehostuksia ja jopa ilmaisvetoja.

Esports ei ole urheilua

Niin, e-urheilu on laji joka herättää kummastelua, vähättelyä ja jopa paheksuntaa.

Urheilua tai ei, keskustelua tästä voidaan käydä loputtomiin. Ehkä parempi sana tässä on puhua siitä kilpapelaamisesta ja katsoa sitä toisenlaisena tapana kuluttaa viihdettä. Videopelaaminen kiinnostaa miljoonayleisöä ja se on valtavaa bisnestä. Aivan samalla tavalla kuin vaikkapa jalkapallossa.

Se on alan huipuilla kokopäivätyötä, jossa ei ehkä hikoilla ja vedetä maitohapoilla, mutta onnistuminen edellyttää viiltävän tarkkaa strategista ajattelua, lukemattomia toistoja, äärimmäistä paineensietokykyä ja sitoutumista.

Laji, jonka kehityskulkua kannattaa seurata avoimella mielellä ja uteliaana. Koska se tulee muuttamaan paljon, ainakin vedonlyöntiä.